În acest articol voi aborda 10 lucruri învățate până la vârsta de 20 ani, din experiențe și trăiri proprii. Am selectat 10 lecții de viață pe care le-am considerat a fi cele mai esențiale pentru cineva la începutul perioadei de adult, perioada cea mai frumoasă dar cu toate acestea cea mai dificilă și confuză a vieții.

Dar să nu pierdem vremea cu o introducere prea lungă și să vedem care sunt cele 10 lucruri:

1. Nu contează ceea ce zici, contează felul în care o faci.

Trebuie să înveți, sau măcar să accepți ideea că un om este responsabil pentru ceea ce spune, nu pentru felul în care tu interpretezi. Comunicarea este cheia, omul este un animal social iar discuțiile deschise pot aplana majoritatea conflictelor, fără a degenera situația.

2. Nu întotdeauna trebuie să-ți urmezi pasiunea.

Desigur, se consideră ideal să “combini utilul cu plăcutul” și să îți câștigi existența din ceva ce îți place să faci. Însă în momentul în care începi să ai câștiguri financiare în urmă pasiunii tale, hobby-ul devine rutină standard și pasiunea începe să dispară. Recomandat este că job-ul și pasiunea să fie două activități diferite, însă cu o anumită bază de numitor comun.

3. Calitate, nu cantitate.

Viață este scurtă, dar într-un mod paradoxal (sau mai degrabă ironic) este în același timp cea mai lungă experiență a omului. Tocmai de aceea, trebuie trăită la un nivel cât mai înalt, profitând de potențialul acesteia. Nu contează câți prieteni ai, contează ce fel de prieteni sunt. Mai important este timpul de calitate petrecut cu persoană iubită decât cel cantitativ. Trebuie să te axezi pe esența lucrurilor, nu pe volumul acestora.

4. Nu ești de neînlocuit.

Fiecare individ din societate este unic în felul sau de a fi, rezultat în urmă anumitor experiențe, principii, idei. Însă societatea nu privește omul că pe un factor particular, ci că un întreg. Indiferent cât de bun ești în ceea ce faci, mereu va există cineva mai bun. Mereu vei putea fi înlocuit de altcineva. Mediul în care trăim nu se axează pe om, ci pe omenire.

5. Cuvântul tău e cartea ta de vizită.

Într-un mediu în care minciuna este mai des întâlnită decât adevărul, iar promisiunile sunt făcute cu degetele încrucișate, să respecți ceea ce spui este esențial. Oamenii își vor aminti felul în care îți onorezi cuvântul și vor ține cont de acest lucru. O primă impresie nu se face de două ori.

6. Toată lumea pleacă.

Un adevăr crunt este faptul că toată lumea eventual va pleca. Și mai crunt este că nu întotdeauna putem să-i oprim din a face asta. O persoană plecând din viața ta nu este neapărat un eveniment negativ, unii oameni fiind toxici pentru ține și având o influența negativă asupra ta. Orice experiență, pozitivă sau negativă, poate fi benefică pentru ține și te poate ajuta să te dezvolți că persoană și să devii mai puternic că individ. “Tot răul spre bine”, cum se spune.

7. Facultatea e doar o diplomă.

Studenții nu fac o facultate din dorința de a învață și a se perfecționa într-un anumit domeniu, ci pentru o altă diplomă în mână. Angajatorii au înțeles între timp acest aspect și majoritatea nu ține cont de specializarea pe care o ai, ci de simplul fapt să ai una. Sfat: axează-te mai mult pe abilități practice decât teoretice, angajatorii caută oameni care pot, nu care știu.

8. Nu trebuie să te compari cu alții.

Fiecare om este diferit prin felul sau de a fi. Anumiți oameni sunt mai predispuși spre abilități artistice decât matematice, unii pot compune muzică iar alții sunt afoni. Tocmai din aceste cauze, să te compari cu alte persoane (în special cu abilități diferite față de ale tale) nu este productiv. Singura persoană cu care trebuie să te compari este persoana ta din trecut.

9. Fă-ți amintiri, nu averi.

Psihologii consideră că este mai important să investești în experiențe decât în lucruri materiale. Esența ta nu este compusă din contul bancar și bijuteriile pe care le deții. La finalul poveștii, va conta mai mult ceea ce ai simțit decât ceea ce ai avut.

10. Eșecul este inevitabil.

Fie că este vorba de un examen, o relație sau un interviu important, cu toții experimentam gustul amar al eșecului. Acest fapt inevitabil nu trebuie să te descurajeze, cei mai de succes oameni au trecut prin nenumărate eșecuri pentru a ajunge acolo unde sunt. Trebuie doar s-o iei de la capăt.