Ni se spune încă din școala generală că autorii clasici nu trebuie ratați. Ni se spune de la o vârstă prea fragedă un lucru atât de mare, care atunci pare de neînțeles. Cum să facă diferența un copil de 10-14 ani între un autor bun și unul mai puțin bun, între un clasic și un contemporan? Ce știe un copil despre Moromete sau Geniul pustiu al literaturii române?

Aș vrea să vă prezint 4 cărți magice pe care orice cititor ar trebui să le citească o dată în viață :

  1. Moromeții – M. Preda

Nu vorbesc despre programa de clasa a XII-a. Vorbesc despre Moromeții, familia aia de țărani care trăiau acum o sută de ani și care în loc să se unească în fața unui pericol iminent, se despart pentru a muri singuri în împrejurări diferite.

Moromeții sunt oamenii simpli, de la țară, care trăiesc cu ajutorul pământului pe care îl au: îl cultivă, culeg recolta, dacă este un an bun au pâine pe masă. Dacă nu, tot la mămăligă ajung. Ilie Moromete este un om special în satul său. Printre singurii care știau să citească la acea vreme, este o minte luminată care îi luminează și pe prietenii de țigare duminica, în curtea lui Iocan. Îi vezi pe toți Moromeții luați la general, dar și în detaliu. Fiecare are destinul său, propriile idei, dorințe, gânduri.

Moromeții este o carte despre familie, tradiție, muncă, reguli, sat și gura lumii, copii vs părinți, nou vs vechi, liniște vs furtuna. Într-un final îți dai seama că în 2017 timpul nu mai are răbdare cu noi de mult timp.

Cartea costa 40 lei la librăriile Cărturesti.ro

2. Crimă și pedeapsă – F.M.Dostoievski

Precum spune titlul, este o carte despre o crimă și o bine meritată pedeapsă, pentru că de când se știe, crima a fost pedepsită. Ce ai zice, dragă cititor, dacă această carte te va face să vrei să îl absolvi pe ucigaș de orice vină datorită purității sufletului său? Dacă ți-e atât de milă de bietul Raskolnikov, de familia pe care încearcă să o ajute, încât ai vrea să îl ascunzi în găurile de șobolani ale Moscovei?

Este o carte despre conștiința umană, despre bine și rău, despre moravuri și idei preconcepute, despre extreme și despre judecata umană. Deși scrisă în atmosfera de acum câteva secole, cartea este o metaforă a unei idei mai înalte. Cine este de fapt judecător și călău? Cine are dreptul să împartă binele, mila sau dreptatea? Ce înseamnă un gândac, o lipitoare care suge sângele unei societăți? Cine merită salvat din mizerie și sărăcie? De ce destinul ne face să luăm decizii greșite și cine mai este dispus astăzi să își vândă sufletul pentru a-și salva familia? Pur sau păcătos, ucigaș sau eliberator?

Crimă și pedeapsă de F.M.Dostoievski este o carte fenomenală pe care orice om ar trebui să o citească. Se poate achiziționa tot de la Cărturești.ro la prețul de 25 lei.

  1. Maestrul și Margareta – M.Bulgakov

Nu am pus în această listă 2 ruși doar pentru că îmi place mie rusa. Autorii ruși au lăsat omenirii capodopere incontestabile. Nu puțini sunt cei care se referă la literatura rusă drept literatura grea a clasicismului. Sunt cărți care pun bazele unei educații literare solide, durabile, primele cărămizi ale unei înțelegeri profunde a oricărei alte cărți.

Ce ai zice dacă în atmosfera liniștită a Moscovei din secolul al XVIII-lea diavolul apare și începe să își facă de cap? Ce ai zice dacă ar vrea să facă doi atei să creadă în existența lui și dacă pune tot orașul pe jar cu scamatorii de circ și înșelătorii de cea mai joasa speță? Acoliții diavolului apar în oraș și crime au loc, oameni înnebunesc, alții sunt închiși pe nedrept. Teroarea își face loc în sufletele oamenilor care nu știu încă cine este vinovat și ce se întâmplă de fapt.

Este o carte magică, este puțin spus magică. O carte în care magia, neobișnuitul, fantasticul apare dinainte să fi apărut acest gen literar. O poveste pentru oameni mari care te va fermeca la orice vârstă și care la final te va face să regreți că o vei închide.

Se poate achiziționa de la Cărturești.ro la 20 lei.

4. Taunul – E.Voynich

Taunul este o carte specială, cu un șarm aparte, care îți poate smulge lacrimi. Atmosfera Evului Mediu te va acapara de la primele pagini și povestea personajelor se va țese filă cu filă. Ajungi să nu știi ce se întâmplă, cine este într-o scena, unde a dispărut un personaj și încercând să înțelegi ceva din tot misterul nu vei mai lăsa cartea din mână. Gemma și Taunul sunt cuplul ne-cuplu care te va emoționa. Iubirea lor nespusă, dar trăită te va emoționa și destinele lor triste te vor pune pe gânduri. În plină revoluție, unii sunt dispuși să moară pentru a-și elibera țara, pentru a schimba ceva. Jocuri de culise, arme, muniție, revoluționari, iubire și moarte. O moarte care acaparează omenirea chip cu chip.

Literatura clasică ne oferă cărți care ne dau lecții de viata. Cărți ale căror filme emoționează, dar care nu pot cuprinde tot ce a avut autorul de spus. Fiecare pagină este o lecție, o introspecție menită să ilumineze o minte, să elucideze mistere și să aducă pace în suflet.

Clasic nu înseamnă demodat! Clasic nu înseamnă de calitate proastă!

Clasic înseamnă doar diferit, o altă modă a scrierii, un alt fel de a exprima lucruri actuale deși vechi de când lumea.

Cartea Taunul de E.Voynich este ceva mai dificil de găsit, însă nu imposibil. Vă recomandam să verificați pe la târguri de carte sau pe la un anticar.