Nu știu câți dintre voi ați citit statisticile privind tăierea abuzivă a brazilor naturali în perioada Crăciunului din anul 2016, însă din punct de vedere ecologic, al prezervării spațiului verde, a fost o adevărată tragedie. Studiile estimează că au fost tăiați circa 61 000 de brazi naturali pentru a fi scoși la vânzare de Craciun, fiind un prejudiciu masiv pe care poate că nu-l resimțim acum, ci în următorii ani.

Putem evita tăierea brazilor naturali? Desigur, ba chiar au fost diferite inițiative pentru a combate acest fenomen, care este foarte îngrijorător și vine la pachet cu o serie de efecte negative, aproape ireversibile la adresa naturii.

brazi artificiali

brazi artificiali

Cea mai bună alternativă este achiziționarea de brazi artificiali de Crăciun.

Tradiționalii vor spune că brazii artificiali nu sunt o alternativă bună a unui brad natural, pentru că nu are același aspect și pentru că nu aduc în casă mireasma proaspăta a lemnului. Ei bine, argumentele sunt valide, însă putem renunța puțin la pretenții pentru a conserva natura. În plus, brazii artificiali au următoarele avantaje:

  • Sunt mai ieftini și reprezintă o investiție pe termen lung, deoarece prețul unui brad natural variază de regulă în jurul sumei de 100 lei, poate chiar mai mult în funcție de mărime și nu rezistă decât două – trei săptămâni. Un brad artificial are o durată de viața mult mai lungă, de câțiva ani, vine cu stativ și absolut tot ceea ce este nevoie, iar prețul este de regulă mai mic.
  • In ceea ce privește design-ul sunt mult mai variați și ofertă alternative legate de formă și culoare. Sunt foarte multe persoane care nu-și doresc un brad verde, ci unul alb sau chiar o culoare mai nonconformistă.
  • Cu un brad artificial poți uita de mizerie. Brazii naturali se usucă și încep să se scuture, lăsând în urma lor foarte multă mizerie care iți va da bătăi de cap după terminarea sărbătorilor.
  • Sunt ușor de montat și de demontat. Mai exact, brazii artificiali se pot desface în bucățele destul de mici, care, odată strânse, pot fi depozitate într-o cutie foarte compactă pe care o puneți pe balcon, sub pat sau oriunde aveți voi spațiul de depozitare.
  • Un ultim avantaj, pe care personal îl consider ca fiind cel mai important argument, este faptul că protejează direct împotriva tăiatului pădurilor. Dacă cererea de piață asupra brazilor naturali scade, atunci în mod automat nici nu se vor mai tăia abuziv și în exces pentru Crăciun.

Cu toții trebuie să ne dorim să protejam pe cât de mult natura, pentru că altfel, degeaba vă recomand brazi artificiali de Crăciun. Chiar dacă noi nu suntem influențați în mod direct acum, prețul tăierii copacilor îl vor plăti cel mai probabil copii și nepoții noștri, care se vor lupta mult mai conștient cu poluarea, sperând repare din greșelile noastre.

PS: Apropo de forme și culori, personal îmi place foarte mult acest arbore iluminat de la ManiaMall.ro. Mi se pare foarte neconvențional pentru zona noastră, arată foarte bine, are 48 de LED-uri decorate în forma de floare și oferă un aspect extrem de plăcut ca decorațiune, nu doar de Crăciun.

Pe cei de la ManiaMall.ro ii găsiți pe pagina de Facebook iar pentru mai multe despre brazii artificiali vă invit să le citiți comunicatul de presă de pe wall-street.ro