Banda LED: soluția ideală pentru iluminatul decorativ

Scurt istoric despre tehnologia LED

Conform datelor istorice, electroluminescența a fost descoperită în anul 1907 de către H. J. Round. Ceva mai târziu, în 1920, Oleg Vladimirovich Losev a realizat primul LED, însă cercetările acestuia nu au avut o întrebuințare prea clară până în anii ’70 când tehnologia LED a început să capete formă.

De atunci, LED-urile au avut o rată de adoptare extrem de rapidă, fiind preferate ca lumini indicatoare în detrimentul becurilor incandescente, atât de giganți ai tehnologiei moderne, precum HP, ce le-au implementat în calculatoarele vremurilor respective, dar și în industria automobilelor și industria aeronautică.

În prezent, LED-urile sunt utilizate inclusiv pentru iluminat, cele mai eficiente dintre acestea având o intensitate luminoasă cuprinsă între 80 și 90 lumeni/watt, ba chiar 200 lumeni/watt în cazul unor leduri super luminoase și destul de scumpe.

La nivel global, soluțiile de iluminat cu LED sunt utilizate de circa zece ani, atât pentru iluminat stradal și industrial, cât și casnic în echipamente electrice și electronice, precum televizoare, tablete și telefoane. Spre deosebire de un bec incandescent, LED-urile au câteva avantaje principale, precum durată de viată foarte mare care poate ajunge chiar și pană la 20 de ani dar și consumul de energie extrem de mic.

Cum putem utiliza banda LED pentru iluminatul decorativ al propriei case?

Indiferent că este vorba despre modul în care stau ciucurașii unui covor, de cum intră lumina în timpul zilei pe fereastră, simetria obiectelor decorative din sufragerie sau chiar iluminatul decorativ, un lucru este cât se poate de clar, toată lumea își dorește perfecțiune în propria casă.

În continuare am să vă scriu câteva ceva despre ultimul exemplu din enumerația de mai sus, adică iluminatul decorativ, și am să vin cu două recomandări prin care puteți înfrumuseța și ilumina nu doar sufrageria, ci chiar toată casa.

Spre deosebire de becurile incandescente, tehnologia de producție a LED-urilor permite atât realizarea de LED-uri colorate, cât și bicolore, multicolore dar și numeroase nuanțe de alb. Mai exact, nuanța se numește temperatură de culoare și este caracterizată de unitatea de măsură Kelvin (K).

Cu cât lumina măsoară mai puțin Kelvin, cu atât este mai roșiatică și da un efect de lumină caldă, cu cât este măsoară mai mult, este mai albastră și are un efect de lumină rece. Lumina soarelui, așa cum o vedem noi de pe pământ, este în jurul valorii de 5600k.

Personal sunt adept al sistemelor de iluminare cu bandă led, deoarece permit configurarea în funcție de necesități, sunt foarte versatile, sunt ieftine și permit controlul atât prin întrerupătoare clasice cât și prin sisteme avansate de control de la distanță, spre exemplu cu o o telecomandă și/sau printr-o aplicație pe telefonul mobil.

Un exemplu cât se poate de vizual al capacităților cromatice pe care o banda LED le are se vede destul de clar în gif-ul încărcat în acest articol.

Spre deosebire de alte sisteme de iluminat, benzile cu led-uri chiar nu sunt scumpe. Prețul celui mai ieftin model, KIT BANDĂ LED 3528 RF 5M, este de 65 de lei și conține alimentator, telecomandă, modul de alimentare și 5 metri de bandă cu LED-uri de tip SMD 3528 alb rece sau alb cald.

Fiind un kit cu o singură culoare, este bun pentru iluminarea ambientală a unui hol de intrare,  a treptelor de urcat la etaj sau chiar a exteriorului casei. Lungimea de 5 metri permite modelarea pe pereți în funcție de preferințe, iar dacă sunteți creativi puteți realiza adevărate opere de artă.

De exemplu, puteți realiza iluminarea decorativă a treptelor.
De exemplu, puteți realiza iluminarea decorativă a treptelor.

Pentru cei mai pretențioși există bandă LED multicoloră, iar prețul celui mai ieftin model, KIT BANDĂ LED RGB IP20 TLC 44 2A, este de 95 de lei.

Ca și modelul precedent, bandă cu led-uri RGB este foarte flexibilă, măsoară 5 metri și are 300 de led-uri SMD ce permit controlul de la distanță cu ajutorul telecomenzii incluse în pachet.

Ambele sunt rezistente atât la praf cât și umezeală, au un consum de energie electrică extrem de redus și nu necesită întreținere specială, este suficient să o montați, alimentat și utilizați așa cum e.

V-am făcut curioși?

Atunci vă recomand pagina de Facebook a magazinul online led-box.ro. Aceștia sunt specializați în aparatură de iluminare cu led.

 

Fondator Diamoda.ro - Am 27 de ani, mă consider autodidact și sunt îndrăgostit iremediabil de internet. Creez conținut online din 2006 când am avut prima dată contact cu blogging-ul.

Vrei ca reclama ta să apară aici? Contactează-ne!

Be the first to comment

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu mai jos.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.