Coffee, coffee, I need coffee! Nu știu cum e la voi însă eu am avut un început de săptămâna super bun. Totuși, indiferent cât de perfect ar fi, îmi este imposibil să rezist fără o doză mică de cofeină. Mână sus cine consumă cafea!

Am putea spune că în ziua de azi cafeaua este ceva sfânt. Ba chiar este numită “băutură creștină” chiar de către Papă, iar dacă el spune ceva atunci să îi dăm ascultare. Ritualul este să ne relaxam și ne bucurăm de savoarea acestor boabe magice, care ne oferă energie și despre care aș putea scrie un lung articol legat de istoria cafelei și a consumului de cafea.

Totuși nu am să scriu despre istoria cafelei, însă am să întru direct în boabe.

Cafeaua boabe

Dacă doriți să obțineți prospețimea și savoarea intensă a cafelei se știe că măcinarea boabelor chiar înainte de infuzare este secretul unei cești de cafea perfecte. Indicat este să cumpărați cafeaua în pachete sigilate și să evitați că locurile în care o depozitați ulterior să fie expuse la aer, lumină și umiditate. De preferat este că după desigilarea pachetului de cafea aceasta să fie ținută într-un recipient resigilabil sau un recipient cu capac, păstrat într-un dulap, ferit (după cum spuneam) de lumina soarelui, umiditate și aer.

Mai trebuie ținut minte un lucru foarte important. Cafeaua se bea, nu se face stocuri din ea!

Cafeaua măcinata

Dacă nu aveți posibilitatea măcinării atunci puteți achiziționa cafeaua deja măcinată, este aproape la fel de bună. De fapt, mulți consumatori de cafea preferă cafeaua măcinată deoarece este o variantă mai rapidă și la îndemână. Indiferent dacă o cumperi deja măcinată, calitatea boabelor este ceea ce contează iar diferență se va simți la gust.

Că și în cazul cafelei boabe, că să nu-și piardă prospețimea trebuie să aveți grijă cum o depozitați. Încercați să o sigilați cât mai bine în pachetul original iar dacă aveți un recipient special pentru depozitarea cafelei măcinate, aveți grijă să fie foarte bine uscat. Este păcat că soarele și umiditatea să distrugă aromă proaspătă de cafea măcinată.

Capsule cafea

O altfel de cafea, cea preferată de mine și care este în acest moment la modă (dacă pot să spun așa), este cafeaua sub formă de capsule.

Deși am privit cu reticență când am auzit de „capsule cafea”, m-am lăsat rapid vrăjită atât de gustul lor cât și de varietatea enormă de sortimente disponibile. Spre deosebire de cafeaua boabe și cafeaua măcinată, capsulele de cafea sunt ușor de păstrat, extrem de rapid de preparat, gustul nu dezamăgește deloc si sunt destul de ieftine, circa 15 lei per 25 capsule.

Desigur, anumite persoane sunt de părere că nu este cea mai indicată formă de preparare a cafelei datorită conținutului mai mare de furan, însă acest lucru nu este prea îngrijorător deoarece trebuie să consumi cel puțin 20 de căni mari de capsule de cafea pe zi pentru a depăși limitele normale de consum. Deci nu trebuie să vă faceți griji!

Fie ea boabe, măcinată, capsule, rece sau caldă, un lucru e sigur, cafeaua ne face pe toți mai fericiți și nu e toxică. Chiar este indicat să consumăm o ceașcă de cafea pe zi, preparata desigur într-un mod sănătos.

Sunt multe studii legate de consumul de cafea, ba chiar și mai multe mituri legate de aceasta. Cel mai bine este să o beți fix așa cum simțiți, dar să nu faceți excese, nici de cafeină, și nici de zahar.

Eu o prefer rece, cu mult zahar de o să fac diabet la bătrânețe. Bine ca se fac cercetări și pentru treaba asta.