Dacă v-ați gândit vreodată că nu aveți suficient spațiu acasă, vă sugerez să vă gândiți din nou după ce ați terminat de citit acest articol.

În 2012, arhitecții de la Centrala au realizat un proiect foarte interesant privind cea mai îngustă casă din lume, numită Casa Keret. Această casă este localizată în Warsaw, Polonia, și a fost construită în spațiul îngust ce delimitează două blocuri.

Proiectul propune o utilizare cât se poate de eficientă a spațiului de locuit, ceea ce reprezintă de fapt o problemă de actualitate în multe orașe supraaglomerate, în special din Asia. În ciuda spațiului restrâns, casa are o lungime totală de 12 m și măsoară 92 de centimetri în punctul cel mai îngust și 152 centimetri în punctul cel mai larg.

Ca orice casă obișnuită, Casa Keret dispune de toate camerele necesare locuirii: un dormitor, o baie, bucătărie, living, dining și zonă de lucru. Accesul principal se face pe o scară lungă și îngustă de la parter, însă pentru a economisi spațiu, arhitectul Jakub Szczęsny a proiectat scările ce duc de la un nivel la altul să fie rabatate și folosite ca podea.

Intreaga structură a casei Keret este realizată cu ajutorul unui cadru tridimensional de oțel, iar pentru pereți s-au folosit panouri de policarbonat, tocmai pentru a îmbunătăți iluminarea spațiului interior, vopsit și el în alb.

Povestea construcției acestei case nu este însă una obișnuită. Având în vedere faptul că în Polonia reglementările de construcție nu descriu astfel de condiții, proiectul a fost înregistrat ca fiind o „instalație de artă”. Totuși, casa Keret este locuită și are o autorizație oferită de către primăria Warsaw.

În privința dependințelor și a facilităților, alimentarea cu energie electrică se face din clădirea vecină, însă casa este perfect autonomă în ceea ce privește alimentarea cu apă.

Acest proiect impresionant al arhitecților de la Centrala se numără printre multe alte încercări ale unor mari birouri de proiectare ce au studiat și tratat aparte maximizarea spațiului de locuit.

Sursa: kerethouse.com