Între anii 1955-1958, George Nelson în colaborare cu Gordon Chadwick au făcut designul casei soților James și Sarah Kirkpatrick, amplasată pe un teren de 10117 m2 în stradă Kalamazoo din Michigan. Aceasta oferă o privire de ansamblu al stilului excepțional de arhitectură și design de la mijlocul secolului XX, prin spațiul remarcabil care combină designul practic, funcționalitatea, sensibilitatea estetică, liniile curate, nuanțele îndrăznețe și adânci ale acelui secol.

Ceea ce face Casa Kirkpatrick atât de specială, atât atunci cât și acum, sunt calitățile universale care transcend specificul secolului XX.

Ca un „arhitect în industrie” (după cum el însuși se clasifică în introducerea din catalogul Herman Miller Collection din 1948), Nelson a fost responsabil pentru crearea și de fabricarea bunurilor vandabile de consum.

În Casa Kirkpatrick devine clar că această mentalitate a afectat practica de arhitectură în egală măsură. Un produs trebuia să fie unic să reziste pe piață, dar de asemenea, a trebuit să apeleze la o gamă largă de oameni pentru a fi de succes. Remarcabil este și faptul că a fost proiectată și construită în perioadă ce, fără îndoială, a fost punctul culminant al carierei lui Nelson.

Casa este dreptunghiulară (orientată de la est la vest), cu două etaje din lemn și structură bazată pe otel, cu garajul și intrarea principala spre sud (sud – vest). Intrarea în casa este încastrată într- o mică aripă cu un acoperiș plat, care se proiectează perpendicular din fata casei.

Primul etaj este amenajat cu garaj la capătul vestic al casei, sală de mese și bucătărie în mijloc și camera de zi la capătul de est. O scară cu trepte echilibrate iese din peretele din lemn rosu și suspendate de către o balustradă prinsă de tavan.

La etajul al doilea se află dormitoarele oferind vedere la nord și cu o cameră de recreere amplasată deasupra garajului. Holurile, atât cel de la parter cât și cel de la etajul 1, sunt deschise și au geamuri foarte mari care conferă o privire spre exterior, dar de asemenea și un efect de seră.

Exteriorul casei este placat cu o combinație din metal ondulat gri și lemn pictat. Casa are un acoperiș plat cu consolele profunde care subliniază orizontalitatea proiectări.

sursa imagini via klatmagazine.com