Case din lemn : costuri reduse, dezavantaje minore

Casele din lemn : costuri reduse, dezavantaje minore #1

Lemnul este unul dintre primele materiale de construcție utilizate de om. Proprietățile sale fizice, mecanice și estetice îl promovează ca material de construcție atunci când vine vorba de realizarea unei case.

Diversele tipuri structurale ale caselor de lemn au oferit de-a lungul timpului un ambient plăcut, iar modernitatea este preocupată în a răspunde exigentelor modului de locuire al secolului XXI. De aceea, dacă te gândești să iți construiești o casă, structura celor de lemn este mai potrivită din punct de vedere al costurilor și timpului de execuție.

Casele din lemn : costuri reduse, dezavantaje minore #3

Totuși chiar și lemnul trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a construi case trainice. Uscarea, prelucrarea, rezistența la încovoiere, forfecare, torsiune, pana la punerea în lucru efectiva a lemnului, sunt criterii care asigură calitatea construcției respective.

Casele de lemn oferă o varietate de modele constructive potrivite pentru fiecare familie în parte. Avantajul principal al acestor case pe structura din lemn îl reprezinta costul redus. Pentru o casă p+1, prețul este în medie de 300 e/mp. Timpul înseamna bani, iar în ceea ce privește timpul de execuție al casei, aceasta poate fi gata intre 3 luni și 6 luni, comparativ cu șantierele unde se lucrează cu beton sau zidărie masivă.

Casele din lemn : costuri reduse, dezavantaje minore #3

Casele din lemn sunt deja recunoscute pentru păstrarea unei temperaturi optime chiar și pe timp de iarnă. De aceea, lemnul este recomandat și pentru reducerea facturilor energetice cu pana la 75%, însa este important sa ai o izolație foarte buna. Ca și în cazul caselor de cărămida/beton.

Încă un avantaj al utilizării lemnului în construcții se datorează proprietăților mecanice ale acestuia. Şi anume, construcțiile din lemn au o rezistența la cutremur de pană la 9 grade pe scara Richter. În primul rând sunt mai elastice, de aici și rezistenta crescută în cazul cutremurelor.

Casele din lemn : costuri reduse, dezavantaje minore #4

În ceea ce privește dezavantajele unei case de lemn trebuie să știți că valoarea construcției scade în timp. În primul rând au o durată de viață cu 20-30 % mai mica fata de construcțiile tradiționale. Dacă vă hotărați să construiți o casă din lemn va trebui să luați în considerare faptul că la un interval de 5-7 ani va avea nevoie de întreținere. Lemnul trebuie îngrijit periodic și protejat împotriva umezelii și dăunătorilor.

Nu în ultimul rând, atunci când vorbim de lemn un alt dezavantaj îl reprezintă pericolul în caz de incendiu. Totuși există tratamente ignifuge ce se pot aplica lemnului pentru a obține un punct de ardere mai ridicat și creste siguranța.

Casele din lemn : costuri reduse, dezavantaje minore #5

Din punct de vedere structural, produsele din lemn vin în dimensiuni standard, ceea ce nu permit deschideri foarte mari pe orizontala. Cu toate acestea, având în vedere diversitatea finisajelor exterioare, o casă cu structura de lemn poate arata ca o casă modernă și este ideala pentru o familie de 4 persoane.

Casele din lemn : costuri reduse, dezavantaje minore #6

Sursa imagini: moldse.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.