Mica țară Burkina Faso din apropierea graniței cu Ghana nu are multe resurse sau bogăție economică, dar abundă de materiale prime disponibile. Oamenii Kassena constituie una din cele mai bogate culturi iar satele acestora au o arhitectură deosebit de frumoasă. Un exemplu foarte bun sunt casele de pământ din Tiébélé.

Casele de pământ adăpostesc o comunitate ce ocupă puțin peste un hectar și sunt făcute dintr-un amestec de argilă, sol, paie și excremente de vacă. Acestea formează un mortar perfect frământat cu picioarele pentru a crea o structură puternică asemănătoare ceramicii. Este de menționat că tehnica precede binecunoscutele clădiri din chirpici ale popoarelor indigene din zonă.

Atunci când este necesară menținerea grosimii pereților se adaugă strat peste strat pentru a rezista furtunilor și temperaturilor extreme. Pereții scunzi sunt folosiți ca elemente de amenajare a teritoriului „urban”, însă în același timp asigură consolidarea caselor dar și locuri suplimentare de ședere sau muncă.

Cea mai uimitoare trăsătură este ornamentarea complexă ce acoperă aproape în întregime casele, pictate cu nămol colorat și cretă ce descriu o poveste expresivă a culturii tribului străvechi.

Motivele pot ilustra aproape orice, de la obiecte de uz în viața de zi cu zi, religie și credințe, până la modele decorative ce disting casele una de alta. Opera de artă este apoi reliefată cu pietre și gravuri ce evidențiază modelul și îi dau un caracter unic. Materialul, alături de deschiderile mici de obicei situate aproape de sol, ajută la menținerea unei temperaturi interioare confortabile.

 

Construcția este făcută cu resurse abundente găsite pe teren ce pot fi reaplicate la nesfârșit.