Deși la începutul fiecărui an orice persoană își face mai mult sau mai putin o listă despre cum își va schimba viața în noul an, oare câți dintre noi au anexat și o listă cu un minim de cărți pe care ar trebui să le citească. O colecție succintă cu anumite titluri marcante, ce vor oferi o perspectivă nouă asupra vieții și ne vor înnobila ființa.

Descrierile vor fi destul de scurte tocmai pentru că au o nota subiectivă și pentru a nu distruge misterul fragil al primului contact dintre carte și cititor.

1. Testamentul lui Abraham – Igor Bergler

Testamentul lui Abraham de Igor Bergler

Testamentul lui Abraham de Igor Bergler poate fi achiziționată de pe libris.ro la 55 lei.

Este o continuare îndrăzneața a bestseller-ului Biblia Pierdută. Aceasta impresionează printr-o serie de intrigi mult mai agile ce gravitează în jurul istoriei, crimei și limbajului codificat pentru a rezolva un mister adânc îngropat.

Personajele ajung uneori să capete o nuanță comică în ciuda pericolelor iminente care le așteaptă.

Totodata este uimitor cum un scriitor roman stârnește aprecieri la nivel mondial pentru documentările monumentale ce stau la baza misterelor împletite cu povestea într-un mod de-a dreptul uimitor.

O carte ce deschide multe orizonturi și încurajează ideea omului universal ce are obligația morală de a-și deschide mintea pentru tot ceea ce îl înconjoară.

PS: Pentru cei care au citit deja cartea haideți sa așteptăm cuminți noile aventuri ale profesorului Charles Baker în opera deja în lucru: Minciuna lui Michelangelo.

2. Întâi l-au omorât pe tata – Loung Ung

Intai l-au omorat pe tata. Povestea unei fetite din Cambodgia - Loung Ung

Intai l-au omorat pe tata – Loung Ung poate fi achizitionata de pe libris.ro la 29 lei

Povestea unei fetite din Cambodgia a cărei copilărie a fost rapița de către sistemul comunist.

Citind aceasta carte veți aprecia altfel valoarea vieții și mai ales a libertății despre care dorim să credem că ni se cuvine din naștere. Adevarul crud, faptele dureros de reale ajung să pătrundă în sufletul cititorului. O carte ușor de citit dar foarte greu de simțit.

Deși cărțile tind să fie o evadare din realitate acest gen de lectura ne coboară cu picioarele pe pământ pentru a conștientiza problemele actuale ale lumii în care trăim. Întrucât primul pas spre rezolvarea unei probleme este conștientizarea. Asa că îndrăzniți să citiți!

Deși de cele mai multe ori un film ce are la baza o carte nu reușește să ii redea esența la adevărata valoare va indemn să vizionați și pelicula omonimă realizata de Angelina Jolie:

Totodată pentru împătimiții acestui gen vă pot recomanda și : Drumul spre libertate – Yeonmi Park, Printre tonuri cenușii – Ruta Sepetys și Evadare din lagărul 14 – Blaine Harden.

3. Păpușile – Cristina Nemerovschi

„La început n-au fost cuvântul, Dumnezeu sau întinderea nesfârșită de ape. La început au fost Dora și Luna. Și totul a pornit de acolo”

Păpușile de Cristina Nemerovschi poate fi achiziționată de pe libris.ro la 32 lei

Deoarece toți visăm la o dragoste asemeni celor din romanele siropoase, vă recomand o altfel de poveste de dragoste. Idila dintre Dora (o adolescentă ce trăiește alături de tatăl și mama vitregă, dar care poartă în suflet mereu amintirea mamei ce a dispărut când ea avea o vârstă fragedă) și Luna (fiica rebelă a unui politician, care simte nevoia de a trai viața la maxim).

Povestea este destul de nonconformistă presărată de momente uneori comice dar de cele mai multe ori romantice sau melancolice specifice adolescentei contemporane. Nota tragică adusă în cadru de moartea uneia dinte ele scoate în evidența câtă nevoie avem de o persoană care să ne înțeleagă pe deplin, ajungând să ne contureze existeța în acest univers.

O carte ce va jongla metodic cu sentimentele voastre pe parcursul firului narativ.

4. Demonii – Dostoievski

Demonii de Dostoievski poate fi achiziționată de pe Libris.ro la 24 lei

Pornind de la premisa că fiecare om ar trebui să citească cel putin un clasic pe an vi-l recomand pe favoritul meu: Feodor Dostoievski

Demonii este una dintre cele mai complexe opere ale sale, un monument al anti-exemplului și furiei interioare ce cuprinde printre filele sale o întreaga galaxie.

În cele 900 de pagini (știu… e destul de mult, dar merită!) autorul reușește să surprindă nimicnicia și insignifianță ființei umane, transpusă direct într-un grup de oameni ce întrunesc aproape toatele defectele majore ale lumii și care luptă pentru afirmarea sinelui.

Firul narativ abundă de intrigi, descrieri și dialoguri complexe fără a arata vreo urmă de forțare a scrierii.

Dostoievski ajunge să devina un mic Dumnezeu peste un univers al păcatelor în care libertatea în forma sa pură și ideea de liber arbitru sunt sufocate de moravurile societății.

5.

A cincea cartea este destinată volumului care ți-a venit în minte în timp ce ai citit acest articol. Mai mult ca sigur subconștientul tău a rezervat cel putin o fracțiune de secundă unei cărți căreia până acum nu i-ai acordat prea multă importanță dar a răsărit neașteptat în aceste momente și ți-a dezvoltat interesul pentru a o citi în viitorul apropiat.

De ce? Pentru că asta fac cărțile, pătrund în suflet și ne metamorfozează ființa.

%d blogeri au apreciat: