Igiena orală – câteva sfaturi generale

În urmă cu ceva ani mă întrebam care este secretul tuturor vedetelor care au un zâmbet sănătos. Ei bine, dincolo de mersul periodic la dentist, igiena orală este cel mai important aspect de care fiecare dintre noi trebuie să ținem cont. De fapt, nu trebuie doar să ținem cont de igiena orală, ci trebuie să fie un ritual zilnic de la care nu ne abatem.

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos, însă un lucru mai putin știut este faptul că lipsa igienei orale nu duce doar la apariția cariilor și a problemelor cu dantura, ci și la probleme de sănătate, dantura influențând foarte mult sistemul imunitar, în deosebi stomacul și digestia.

Sursă imagine: toothbrushes via photopin (license)

Ce spun studiile despre igiena orală la romani?

Din păcate, există foarte multe studii care indică o situație destul de îngrijorătoare în privința igienei orale în Romania. Potrivit multiplelor sondaje de opinie realizate în ultimii 10 ani, 70% dintre romani au carii dentare, 60% tartru, 43% suferă de diferite afecțiuni gingivale, 42% placă bacteriană și 37% pete pe dinți.

Cabinet Medical Individual de Medicină Dentară Dr. Corina Puică
Cabinet Medical Individual de Medicină Dentară Dr. Corina Puică

Desigur, toate cele menționate mai sus pot fi corectate prin respectarea igienei orale corecte și mers periodic la dentist. De fapt, dacă vrei sa afli exact care este starea curentă de sănătate a danturii iți recomandăm să mergi la dentist, nu doar să citești sfaturi pe internet.

PS: consultația nu doare și în general este gratuită.

Aceleași studii arată o igienă orală precară și faptul că romanii nu-și îmbunătățesc igiena. Dentiștii recomandă ca periuța de dinți să fie schimbata la 3 luni, iar motivația nu este una comercială, ci tine de igienă și eficientă.

O periuță de dinți poate acumula și dezvolta diferite bacterii care ne pot afecta sănătatea. De asemenea, periuța se uzează în timp și nu mai este la fel de eficientă în timpul periatului.

Țineți minte, este recomandat ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare 3 luni! Nu vă zgârciți nici în privința pastei de dinți utilizată, a atei dentare sau apei de gura. Pentru mai multe informații și recomandări nu ezitați să întrebați medicul dentist.

7 semne care indică dacă ai o dantură sănătoasă… sau nu.

Nu știi dacă ai dintâi sănătoși? Verifică lista de mai jos și vezi unde te încadrezi.

  • nu ai carii dentare
  • nu ai carii la rădăcina dinților sau măselelor
  • nu ai placă bacteriană
  • nu ai tartru
  • nu ai pete pe dinți
  • nu ai probleme gingivale
  • nu iți sângerează gingia în timpul spălatului pe dinți
  • nu ai respirația urât mirositoare
Sursă imagine: Happy Trainer via photopin (license)

Grijă mare și la bolile parodontale!

Există o mulțime de afecțiuni dentare care dau bătăi de cap, una dintre cele mai populare fiind boala parodontală. Aceasta ii afectează nu doar pe cei cu igienă precară, ci chiar și pe cei riguroși, care au grijă de dantura lor.

Este extrem de important ca boala parodontală să fie descoperita și tratată la timp, înainte de a se ajunge la probleme mult mai grave și chiar la pierderea tuturor dinților. Există o mulțime de studii și cercetări împotriva paradentozei, existând chiar și tratamente pentru ridicarea imunității persoanelor care suferă de această afecțiune.

Din păcate nu există tratamente universale care să combată 100% parodontita sau gingivita. Vestea bună este că medicina modernă ne oferă soluții chiar și pentru situații extreme iar cercetări noi se fac în fiecare zi.

Tu cum ai grijă de dinții tăi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.