India construiește „orașe inteligente” din 2014

Amuzat cumva de știrea cu „București, un oraș smart”, m-am gândit că-i un moment oportun să vă scriu despre orașele inteligente pe care India intenționează să le construiască.

Deși informația nu mai este nouă, rămâne în continuare la fel de bogată că în 2014, când guvernul Indiei a făcut publice planurile foarte ambițioase de trecere la un nivel cu totul nou din punct de vedere urbanistic. Mai exact, aceștia vor să investească sume uriașe în construirea a circa 100 de „orașe inteligente”.

Prim-ministrul de atunci, Narendra Modi a afirmat următoarele:

“In trecut orașele erau construite de-a lungul râurilor. Acum sunt construite de-a lungul autostrăzilor. În viitor vor fi construite pe baza disponibilității rețelelor de fibră optică și a infrastructurii din următoarea generație.”

Probabil că pentru mulți, afirmația de mai sus este ușor halucinantă și greu de înțeles, pentru mine, pasionat de IT și nativ digital, are foarte mult sens.

Revenind la India și planurile acestora, guvernul a anunțat în 2014 investiții de peste 1.2 miliarde de dolari în aceste orașe inteligente. Însă e doar o mică sumă din zecile de fonduri care se vor aloca din sectorul privat dar și investiții din străinătate. Există deja mai multe astfel de proiecte în desfășurare, două dintre ele fiind intre Delhi și Mumbai, aceste două epicentre politico-economice ale Indiei.

Probabil că vă întrebați „Ce este un oraș inteligent?”

O definiție general adoptată încă nu există, sau cel puțin, eu nu o cunosc. Totuși, atunci când vorbim despre orașe inteligente ne referim la orașe care folosesc tehnologia în diferite scopuri de administrare.

Aici intră camerele de supravegheze, senzorii de mișcare, senzori de monitorizare a temperaturilor și a atmosferei, sisteme de monitorizare a energiei electrice și a sistemului de apa potabilă, sisteme automate de monitorizare a traficului rutier și chiar descongestionare, sisteme de alertă în caz de incendiu, avarii, accidente, sistem de colectare automată a gunoiului și puncte de reciclate automate.

Dholera SIR - infrastructura rutiera si infrastructura utilitati preplanificate "orase inteligente"

Toate cele menționate, alături de multe alte lucruri la care nici măcar nu ne gândim în clipa asta, vor beneficia de un sistem de monitorizare și administrare computerizat. Practic, întreg orașul o să fie administrat în mod digital iar o mare parte din task-uri vor și automatizate, lucru ce contribuie la eficientizare.

Deși în timp există și posibilitate modernizării orașelor vechi cu tehnologie nouă, orașele noi vor fi construite în întregime pe bază unor sisteme pre-studiate. În felul ăsta fiecare casă, bloc, așezare va beneficia de detalii atent planificate. În felul ăsta se poate interveni mult mai rapid în cazul unor urgențe medicale sau alte probleme. Imaginați-vă cât de rapid ar ajunge o ambulantă fără problemă supra aglomerării din trafic!

Dar asta nu e tot. Imaginați-vă orașe care își produc energia electrică necesară strict prin metode nepoluante, cu o emisie de carbon aproape inexistentă, fără poluare. Mai jos puteți vedea un clip de promovare al proiectului Dholera SIR.