Istoria casei Eames din Santa Monica

Casa Eames, aflată în Santa Monica (California, SUA), a fost una din cele aproximativ două duzini de case construite în cadrul programului The Case Study House, început la jumătatea anilor 1940 și continuat până la sfârșitul anilor 1960, condus de către John Entenza, editor al revistei Arts and Architecture. Provocarea proiectului a fost de a exprima stilul de viață al omului în lumea modernă prin intermediul seriei de case elaborate, folosind materiale și tehnici derivate din experiențele celui de-al Doilea Război Mondial.

Fiecare casă trebuia să ia în considerare nevoile particulare ale unor clienți reali sau ipotetici, așa că Charles și Ray au proiectat-o pe aceasta pentru a se potrivi stilului de viață al unui cuplu căsătorit ce activează în domeniile design și artă grafică, ai cărui copii nu mai locuiesc cu ei. Primul plan al casei Eames, numit Bridge House (Casa Pod), a fost proiectat în 1945 de către Charles Eames și Eero Saarinen, folosind materiale prefabricate comandate din cataloage, fiind o continuare a ideii de producție în masă. Din cauza unui deficit cauzat de război, oțelul nu a sosit la timp, permițându-le designerilor să se ”îndrăgostească de luncă” și să găsească o soluție diferită de proiectare.

Charles și Ray și-au propus să construiască o casă care să nu afecteze lunca și să ”maximizeze volumul materialelor minimale”, integrând-o în peisaj în loc să o facă să iasă în evidență. Planurile au fost publicate în ediția din mai 1949 a revistei, iar după același proiect a fost ridicată casa ce poate fi văzută și azi. Cei doi s-au mutat în noua casă în ajunul Crăciunului anului 1949, unde au trăit acolo tot restul vieții. Casa a reprezentat pentru aceștia un spațiu pentru relaxare, distracție, muncă, dar și un mod de a trăi în armonie cu natura.

Casa Eames a devenit acum o structură iconografică ce este vizitată de oameni din toată lumea. Farmecul și atracția acesteia sunt explicate cel mai bine de către fondatorul Case Study House, John Entenza, care a simțit că locuința ”reprezenta o încercare de a afirma o idee, în locul unui șablon arhitectural”.

via eamesfoundation.org

Vrei ca reclama ta să apară aici? Contactează-ne!

Be the first to comment

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu mai jos.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.