Istoria inelelor cu diamante

Te-ai intrebat vreodata ce legatura exista intre inelele de logodna si diamante? De ce sunt acestea simboluri pentru un astfel de moment al vietii? Desigur, totul tine de interpretare, de partea pretioasa a acestora. Si totusi, de ce diamante?

Diamantele, repere in timp

Daca este sa ne legam de istoria in sine a inelelor, cele de logodna erau oarecum aceleasi cu inelul de casatorie, respectiv verigheta. Inca din perioada faraonilor se crede ca un astfel de inel era simbolul legamantului intre soti. Cat despre istoria pietrelor pretioase, fiecare purta simbolul unui aspect al vietii si deci era de dorit. Spre exemplu, safirul albstru reprezenta cerul, liberatea si puritatea, rubinul rosu era insusi sangele, dragostea, iubirea inflacarata. Simbolurile erau foarte puternice, recunoscute ca avand valente in viata oamenilor. Diamantul era inca de pe atunci foarte bine cotat.

Legatura simbolica a diamantului cu inelul de logodna tine de traducerea cuvantului de la origine. Din grecescul “adamas”, inseamna “de neinvins”. Iata deci de ce se considera ca acest tip de legamant este profund si pentru eternitate, de ce transcede si timpul si alte limite ale vietii pamantesti.

Inelul cu diamant, un trend

In urma cu 500 de ani, pe vremea cand Maximilian de Austria i-a oferit iubitei lui, Maria de Burgundia, un inel cu diamant, nu stia ca va starni un trend ce va dainui. Se pare ca acest inel este clasificat ca fiind primul inel de logodna cu diamante din istorie.

Se crede ca tot din acea vreme s-a si inceput purtarea inelului de logodna, fie vorba de inele cu diamant sau nu, pe inelar, acolo unde de altfel se aseaza si verigheta. Din cultura egiptenilor aflam ca exista credinta intr-o vena ce trece de la inima spre acel deget. Numita si vena amoris, era simbolul dragostei intre cei doi. Ba mai mult, egiptenii credeau ca a purta inelul de logodna pe acest deget inseamna si blocarea instinctului de a mai cauta jumatatea; in schimb, se mentinea dorinta inflacarata de a avea interes pentru partenerul ales.

In cuvinte moderne, adaptate, inca de pe atunci se considera ca un inel de logodna este simbolul clar al celor “luati”.

Inelele de logodna de atunci si de acum

Trecand peste etapele care au format o istorie a acestor bijuterii, la ora actuala diamantul este inca cel mai pretuit dintre nestemate. Asa cum si in trecut un inel cu diamant reprezinta o asigurare in ochii femeilor ca intentiile barbatului sunt serioase, data fiind valoarea unui diamant si pierderea financiara daca logodna se rupe. Desigur, nu se mai gandeste nimeni din aceasta perspectiva, insa logodna, marcata printr-un inel de asa valoare este expresia clara de legamant.

Alte corelatii pastrate vizeaza simbolistica. Spre exemplu se considera in trecut ca fiecare luna a anului are echivalentul sau in puterea unei pietre. Asadar, diamantul se corela cu luna aprilie si se definea ca simbol al puterii, al curajului si invincibilitatii. Toate, raportate la nemarginita dragoste, explica fara doar si poate de ce a ramas aceasta piatra una greu de detronat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.