Jocuri educationale – Lăsaţi copiii să se joace!

Suntem deja la al cincilea material legat de copii, prin urmare, dragi părinți sau dragi viitori părinți, acest articol este pentru voi! Vom lăsa puțin la o parte preocupările de adulți și vom vorbi despre jocuri și cum pot ele să fie mult mai eficiente pentru dezvoltarea unui copil, decât o educație standard.

După cum spuneam și în articolele precedente, consideram că jocul este un mijloc foarte important de dezvoltare fizică și psihică a copilului. Deși pare o activitate simplă, în timp devine din ce în ce mai complexă, iar importanța acesteia este esențială în detrimentul altor activități, în special în rândul celor foarte mici.

Este important de știut și un aspect, copiii se implică în general mult mai afectiv în jocuri. Probabil ați realizat că exista persoane, chiar și adulte, care au diferite manifestări de bucurie sau chiar de tristețe, uneori chiar mai putin plăcute, spre exemplu furie sau violență, atunci când lucrurile nu merg așa cum se așteaptă. Ei bine, situația este cu atât mai puternică în rândul copiilor mici, a căror reușitele însoțite de manifestări de bucurie, în timp ce eșecurile de sentimente opuse.

Practic, pentru un copil, jocul este cam singurul lui contact practic pe care îl are față de lumea înconjurătoare. Prin jocuri,  un copil descoperă şi învăță care sunt mecanismele de funcționare ale lumii. La vârstele fragede, copilul vede lumea că pe un joc, iar acest lucru nu trebuie criticat sau respins, ci trebuie încurajat și înțeles, deoarece prin joc, copilului îi este mult mai ușor să se adapteze lumii exterioare și să se maturizeze la momentul potrivit când apare discernământul.

Putem vorbi și despre o dezvoltare a simțului estetic, pentru că prin joc micuțul se inițiază în tainele frumosului și învață să creeze. Intervenția adultului devine cu atât mai importantă,  deoarece în acest mod ajută, sau contribuie, la transformarea jocurilor simple în experiențe mai bogate și mult mai complexe. Aceasta transformare este foarte importanta deoarece nu afectează plăcerea pe care copilul o are, însa îl inițiază în conceptul de a învăța.

Exemple de jocuri educationale și pentru ce pot fi folosite

Sunt multe magazine sau site-uri de unde puteți cumpăra jocuri educationale, însă un site care mi-a atras atenția prin gama de modele și raportul calitate – preț este magazinul Globall, care culmea, nu-i specializat pe zona asta, dar merită verificat.

jocuri educationale - cub rubik

Un exemplu de joc foarte bun dacă doriți să sporiți memoria, capacitatea de rezolvare a problemelor și atenția copilului dumneavoastră, este cu siguranța Cubul Rubik.

Este într-adevăr un joc cu un nivel de dificultate mai mare, poate chiar foarte mare pentru unii din noi, dar asta poate reprezenta o provocare pentru copil și îl poate face mult mai determinat să termine pe viitor anumite task-uri.

De asemenea cu toții știm cât de mult iubesc cei mici să se joace cu plastilina, iar această activitate îi poate stimula imaginația și îi poate chiar dezvolta talentul artistic.

Setul de plastilină “la fermă”, îl învață pe copil și noțiuni elementare de bază, cum ar câteva principii legate de gravitate, pe care le învață mai târziu la fizic[, dar și cum  arata anumite animalele, fiind o modalitate creativă și atractivă de a lua contact cu lumea.

Nu în ultimul rând, un bine-cunoscut joc pentru cei mici și chiar și pentru cei mai mari, este jocul puzzle. Aceste jocuri îl ajută pe copilul dumneavoastră să își dezvolte câteva aptitudini esențiale în dezvoltarea lui: coordonarea mâna-ochi, abilitați spatiale (atunci când rotesc piesele pentru a le găsi locul potrivit), dar și aptitudini fizice, de îndemânare.

Jocul puzzle 3D este o abordare și mai interesantă a ideii obișnuite de puzzle, fiind mult mai dinamic și mai realist, iar acest lucru îl va face pe copil mult mai interesat și nu îl va plictisi asa de ușor, cum se întâmplă de obicei la un joc puzzle clasic.

In final, am putea spune că jocurile educationale sunt pregătite să vă îndrume copilul pe calea cunoașterii, poate chiar și pe unii dintre noi, adulți, pentru ca nu-i nimic rău să te dezvolți odată cu copiii tai.

Daca doriti sa luati legatura cu cei de la Globall.ro puteti intra pe site-ul acestora sau ii puteti vizita la sediul din Str. Privighetorilor Nr. 10, Otopeni, Jud. Ilfov

Vrei ca reclama ta să apară aici? Contactează-ne!

Be the first to comment

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu mai jos.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.