Vineri, 29 septembrie, scriitoarea Viorica Răduță își va lansa cel mai nou roman: Orașul închis. La orele 18 sunteți așteptați la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) să descoperiți un roman inedit al unei autoare criptice, enigmatice, roman apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Orasul inchis – Viorica Raduta

Cine este Viorica Răduță?

Oficial: Viorica Răduță este o autoare originara din Râmnicu Sărat care a debutat cu volumul de versuri Patimi după mine în 1998. Urmează Lipsa la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Cînd amintirile, corpuri subtile (2007), Viață de apă de uscat (2008), Cam toți murim (2010), Mama întreabă dacă stau până seara (2013), romanele: Înainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), În exod (2008), Mama mea moarte (2008), În două lumi (2013), Vremea Moroiului (2015) și volumele de eseuri: Graalul fără Graal (2002), Interpolări și Interpolări (2007). A colaborat cu poezie, proză, cronici la revistele Acolada, AteneuArgeș, Familia, Luceafărul, Prosaeculum, Spații Culturale, Viața Românească etc.

Neoficial: Viorica Răduță este o vizionară, o femeie ale cărei capacitați de înțelegere a unor opere literare sfidează cărțile de română și teoria rigida. A fost profesoară de limba română a liceului Alexandru Ioan Cuza care a schimbat mentalități, oameni și care a dat șanse unor copii timizi în care a văzut și simțit un licăr de speranța.

Eu sunt unul dintre elevii care au învățat să scrie și să interpreteze texte datorită orelor pline de inspirație, de magie. Doamna Răduță ne citea poezii cu o intonație de actor, ne stârnea imaginația, ne punea să ne scriem propriile interpretări ale operelor. A încercat să ne facă să trecem de bariere și să privim dincolo. De cele mai multe ori a reușit, ne-a schimbat viziunea asupra vieții. Ceea ce făcea la ore nu era tradițional, nimic nu era convențional, nimic la voia întâmplării.

Cărțile doamnei Răduță au un caracter criptic. Având contact direct cu aceasta, pot spune că scoală de care a vorbit în cărțile anterioare este școala romanească, iar profesoara este chiar dansa. Scrie dur, complex, greu de descifrat, dar memorabil.

Orașul închis este o reprezentare voalată a închisorii de la Râmnicu Sărat care a fost un loc de tortură al intelectualilor vremurilor trecute. Comunismul a născut monștri și a schilodit minți luminate. Lucrări de mare utilitate au fost realizate cu munca unor oameni care credeau că au renunțat la munca fizică, epuizantă: sistemul de metrou din Bucuresti și canalul Dunăre – Marea Neagră. Cărțile doamnei Răduță sugerează o predilecție spre amintiri-orori ale comunismului în România.

Afis: Lansare de carte Orasul inchis - Viorica Raduta

Afis: Lansare de carte Orasul inchis – Viorica Raduta

Invitaţi, alături de autoare: Nona Rapotan, Christian Crăciun, George Neagoe.