Lansare de carte : Doua volume istorice scrise de Dr. Ozias Marcovici

Lansare de carte : Doua volume istorice scrise de Dr. Ozias Marcovici

În ziua de 3 mai 2017, am avut plăcerea de a participa la o lansare de carte, sau mai bine pus, a două volume istorice, scrise de către Dr. Ozias Marcovici, scriitor israelian originar din Hârlău, membru al Uniunii scriitorilor de limba română din Israel, fost absolvent al Colegiului Național „Ștefan cel mare” Hârlău și fost absolvent al Facultății de Medicină din Iași în 1971.

În ochii mei, acest om reprezintă o adevărată valoare, iar faptul că s-a întors în locul în care s-a format mă face să mă simt mândră că am reușit să învăț aici. În momentele respective îmi afirmam din nou cât de importantă este școală și mă bucurăm că am în fața mea un om, și nu degeaba spun om, deoarece emoțiile au dat năvală peste el, nefiind prima dată când i se întâmplă asta (din spusele acestuia).

Primul volum prezentat a fost „Măreții trecătoare. Istoria paralelă a trei dictatori, Napoleon, Hitler și Stalin”, o carte în care sunt prezentați, așa cum spune și titlul, Napoleon, Hitler și Stalin, adică 3 oameni care au marcat la propriu istoria.

În carte este pusă viața fiecăruia, de la copilăria ce ni se pare uneori banală, abia așteptând să creștem, până la momentul în care au ajuns conducători. Fiind medic, acest fapt l-a ajutat în sarcina de a „trunchia” cele trei personalități. Detaliile fac diferența, tocmai de aceea, pe coperta cărții Iosif Vissarionovici Stalin are pe brațul drept semnul Nazismului și Adolf Hitler pe brațul stâng semnul Comunismului.

Cel de al doilea volum de proză lansat se numește „De la Paris la Teheran. Regele uitat”. Din cele mai prăfuite cărți, actualizează în cartea sa diferite mărturii istorie. De la un dictator luminat la unul legat de tradiții, ajungând la perioada actuală în care Iranul are de ales calea toleranței și apropierea de valori.

Fiind fost absolvent de Facultatea de Medicină din Iași, mă întrebăm de unde până unde, să aibă legături Ozias Marcovici cu istoria, legături atât de strânse încât să scrie cărți despre așa ceva. Însă răspunsul a venit destul de rapid, ca medic și-a desfășurat activitatea în centre medicale din Iași, Ierusalim, Tel Aviv și SUA, călătorind foarte mult.

Evenimentul a avut loc la Colegiului Național „Ștefan cel mare” Hârlău, urmând ca a doua zi să aibe loc încă o prezentare a celor două cărți, de data asta în fața publicului ieșean, la Muzeul Unirii din Iași.

În final, tot ce pot adăuga este că mă bucur că am avut ocazia să asist la această lansare de carte și să cunosc un om cu adevărat valoros, cum este Dr. Ozias Marcovici. De asemenea, cred că ar trebui să facem diferența dintre un om valoros și un om ce se crede valoros.

Vrei ca reclama ta să apară aici? Contactează-ne!

Be the first to comment

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu mai jos.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.