Locuri care merită vizitate pe Transalpina

photo credit: Giuseppe Milo (www.pixael.com) Transalpina road - Romania - Travel photography via photopin (license)
Locuri care merită vizitate pe Transalpina
photo credit: Giuseppe Milo (www.pixael.com) Transalpina road via photopin (license)

Să învățam puțină istorie despre Transalpina!

Transalpina este unul dintre cele mai vechi drumuri cu care România se poate mândri. Numele actual are origini latine iar cuvântul „transalpina” înseamnă țara de dincolo de mulți, având o referință directă la Țara Românească și la vechile texte și hărți latinești.

În cursul anilor a fost reabilitată de mai multe ori, atât de către Regele Carol al ÎI-lea care a hotărât pavarea cu piatră după 1930, urmând să fie inaugurată chiar de către aceasta în anul 1938 când a traversat drumul alături de familia regală, iar a două oară a fost reabilitată de către nemți în timpul celui de al ÎI-lea război mondial.

De fiecare dată când a ajuns în administrarea autorităților române, pare că este uitată și lăsată în paragină, fără să fie întreținută și reparată. Tocmai de aceea, în cursul anilor, Transalpina, numită în perioadă lui Carol al ÎI-lea că fiind „Drumul Regelui”, și-a păstrat parțial sălbăticia, având un farmec aparte pe care foarte puțin locuri din țară îl au.

Și totuși, este destul de trist că un astfel de drum, cu o lungă istorie, despre care se spune că a fost construit de către legiunile române care marșau în timpul războaielor cu dacii, să fie asfaltat abia din anul 2009, fiind considerat (parțial) drum național (DN 67c).

Ce obiective turistice poți vizita pe Transalpina.

Cu o lungime de 138 km, Transalpina atinge în punctul cel mai înalt al șoselei o altitudine de 2145 lângă Pasul Urdele, și traversează nu mai puțin de 4 județe, începând din localitatea Novaci, în județul Gorj și terminându-se în localitatea Săliște din județul Sibiu.

  • Peștera și Mănăstirea Polovragi

Aflate la o distanță de circa 15 km de munții Novaci, în Munții Căpățînă, atât Peștera cât și Mănăstirea Polovragi sunt două obiective extrem de interesante care nu trebuie ratate. E drept că nu se află chiar lângă Transalpina, însă mai toate ghidurile de turism le recomanda, iar dacă tot ați urcat pe munte, câteva minute de condus nu strică.

Pestera Polovragi

Intrarea în peșteră pare că o poartă uriașa, iar legendele spun că aici locuia zeul dacilor, Zamolxe. La interior se ascunde Tronul lui Zamolxe, realizat dintro piață cu o formă deosebită. Peste conține și alte formațiuni pietroase la interior, de exemplu Izvorul Speranțelor, Cameră Albă si Boltă Insângerată.

Manastirea Polovragi
photo credit: CameliaTWU Polovragi Monastery via photopin (license)

Mănăstirea Polovragi datează de mai bine de 500 de ani, aparține hramului Adormirea Maicii Domnului (15 august) si a fost sfințită în anul 1505. Conform unor mențiuni dintr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de către voievodul Basarab cel Tânăr (1477-1481), ctitorii acestui lăcaș de cult au fost Radu Zamona si Pătru Zamona, copii Danciului Zamona.

  • Peștera Muierilor

Foarte aproape de Polovragi puteți vizită Peștera Muierilor, care este prima peșteră electrificată din România. Numele acesteia vin de la faptul că aici se adăposteau femeile și copii pe timp de război, atunci când bărbații plecau la luptă. Interiorul peșterii dispune de 4 nivele iar printre cele mai interesante lucruri de văzut la interior se află Domul Mic care seamănă cu o cupolă gotică. Peșteră are o importantă istorică, sau mai bine spus antropologică foarte mare, aici descoperindu-se un craniu de femeie ce a fost datat că având o vechime de aproximativ 30 de mii de ani, dar și urși de cavernă complet pietrificați.

  • Rânca
photo credit: CameliaTWU Loking back at Transalpina road via photopin (license)

Mai la nord, urcând pe Transalpina, regăsim Râncă, cea mai populară stațiune turistică din zonă. Stațiunea se află la circa 1600 metri, chiar la poalele Vârfului Păpușa, este în curs de dezvoltare și găzduiește părții de schi, Muzeul Civilizației Montane, precum și un pac de aventuri ce se întinde pe suprafață de 4 hectare și dispune de o tiroliană cu o lungime de 240 metri.

  • Tău-Bistra si Popasul Regelui

Hotel Popasul Regelui - Transalpina, Tau Bistra

Și mai la nord, după ce trecem de barajul Oașa, regasim unul dintre cele mai populare locuri de cazare, Popasul Regelui, aflat chiar la DN 67c, pe malul lacului de acumulare Tău-Bistra, aflat în localitatea cu același nume.

Lacul Tău-Bistra este unul dintre cele mai importante puncte turistice din munții apuseni, se află la 740 m altitudine, are o suprafața de 75 hectare și o adâncime de 78 de metri. Acesta a luat naștere prin construirea Barajului Tău în punctul de confluența dintre râul Sebeș și Bistra, formând astfel un punct turistic impresionant, pe lângă principalul scop al barajului de a produce energie electrică utilizând puterea apei.

Popasul Regelui, sau mai bine spus, Hotelul Popasul Regelui este unul dintre cele mai apreciate locuri de cazare din zonă Transalpina. Hotelul dispune de un restaurant cu o capacitate de 160 locuri și nu mai puțin de 20 de camere de cazare. Rezervările se pot face non-stop atât prin telefon cât și pe site-ul acestora la www.popasulregelui.ro, unde puteți află mai multe informații despre cazare, prețuri și alte activități de relaxare și agrement.

Fondator Diamoda.ro - Am 27 de ani, mă consider autodidact și sunt îndrăgostit iremediabil de internet. Creez conținut online din 2006 când am avut prima dată contact cu blogging-ul.

Vrei ca reclama ta să apară aici? Contactează-ne!

Be the first to comment

Ai ceva de spus? Lasă un comentariu mai jos.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.