Luna trecută v-am publicat un material despre urbanism în care menționam că meseria de urbanist se referă la organizarea pe termen scurt, mediu și lung a vieții urbane. Ei bine, nu doar în mediul urban meseria de urbanist își poate face simțita prezența, ci și în mediul rural.

Proiectul Hockerton – cum să trăieşti in perfectă ambianţă cu natura

Un exemplu concret vom vedea mai jos, în cadrul proiectului Hockerton, unde oamenii au învățat să traiască în perfectă ambianță cu natura.

În materie de arhitectură sustenabilă, sau mai bine spus de case eco (prietenoase cu mediul înconjurător), proiectul Hockerton, aflat în apropiere de Newark (Anglia), este pur și simplu inovator. Acest „mini cartier” format din 5 case este exemplu perfect de comunitate eco sustenabilă, unde omul trăiește în perfectă armonie cu natura.

Proiectul Hockerton – cum să trăieşti in perfectă ambianţă cu natura

Cele cinci case își generează propria energie electrică iar apa menajeră este în mare parte asigurată prin reciclarea apei de ploaie. Deșeurile menajere sunt la rândul lor reutilizate în scopul îmbogățirii solului, însă doar după ce au fost descompuse și transformate în fertilizator pe cai naturale.

Proiectul Hockerton – cum să trăieşti in perfectă ambianţă cu natura

Proiectul Hockerton (HHP) se laudă ca fiind o zonă cu emisii de carbon egale cu zero. Practic, comunitatea oamenilor care locuiesc aici, nu poluează în niciun fel atmosfera sau natura. Ba chiar mai mult, acest „cartier” are o eficiență energetică extrem de mare, cantitatea de energie electrică pe care o produce tot ansamblul ar putea fi utilizată în alimentarea a încă 54 de case.

 In imaginea de mai sus puteti vedea cum arata proiectul Hockerton.

In imaginea de mai sus puteti vedea cum arata proiectul Hockerton.

În continuare am să alcătuiesc o lista cu ceea ce reprezinta fiecare punct din imaginea de mai sus.

 1. Adăpost pentru biciclete – acesta protejează bicicletele de vânt, ploaie și condiții meteorologice nefavorabile. În cazul în care vă întrebați, aceste biciclete sunt folosite ocazional de către turiștii care vin să viziteze zona.
 2. Zona agricolă – aici, locuitorii celor 5 case își pot cultiva propriile vegetale în aer liber, însa au la dispoziție și un solar pentru plantele care au nevoie de mai multa căldură. Totul se face natural, fără stropiri cu diverși agenți chimici stimulenţi și chiar fără unelte mecanizate.
 3. Heleșteu pentru rațe – deși rolul inițial a fost cel de eleșteu, dezvoltatorii acestui proiect l-au transformat într-o sursa importanta de apa utilizata în irigația plantelor din zona agricolă.
 4. Zidul” – Pământul excavat din lacul notat la numărul 17 a fost utilizat în realizarea unui „zid”, sau mai bine spus un mic deal, paralel cu drumul A617. Aici au fost plantați copaci care formează o barieră naturală împotriva zgomotului produs de trafic.
 5. Rezervor de apă – aceasta zona este destinată colectării de apă non-potabilă, utilizată pentru irigarea solarului și zonei agricole. Apa este colectată din împrejurimi și pompată apoi către heleșteu. Rezervorul principal are un diametru de aproximativ 25 de metri și o adâncime de 2 metri.
 6. Filtru de nisip – Înainte ca apa din rezervorul principal să fie utilizată, este filtrată de nisip și alte elemente nedorite.
 7. 7 pietre din stânca – aceste pietre marchează locul în care a fost așezat un sat din epoca medievală. Acestea au fost declarate sit arheologic și încă se organizează evenimente dar și cercetări asupra lor.
 8. Punctul 8 nu este o construcție, acesta reprezinta un punct (unghi) din care casele nu se văd. De ce nu? Pentru că acoperișul acestora este chiar pământul pe care mergi. Tehnica se numește „green roofing„, pe romanește, acoperișuri verzi. Acestea care permit creșterea vegetației și reduc impactul vizual asupra mediului.
 9. Acoperiș ecologic – După cum am spus mai sus, în cazul in care vizitați Hockerton, vă puteți urca pe acoperișurile caselor fără cel mai mic efort. Acestea sunt acoperita de iarba, însă in partea sudică au fost amplasate panouri solare fotovoltaice, panouri solare pentru apă caldă si mici sisteme de canalizare ce colectează apa pentru a fi folosită ulterior in scopuri menajere.
 10. Scurgere și fosă septică – Ambele sunt ascunse în mijlocul vegetației. Solul a fost acoperit de tufișuri si plante, in felul acesta, atât fosa cât și ventilația canalizării  sunt „mascate” de natură. După ce apa a fost filtrată pe cale naturală, este pompată către rezervorul principal pentru a fi utilizată in irigații. Resturile menajere care se strâng in tancul septic este mutat pentru o lungă perioadă intr-un depozit special, găsit la numărul 18.
 11. Grădini private – acestea sunt poziționate in fața fiecărei case și au scop recreațional. Aici oamenii isi pot planta flori, băncuţe si orice altceva doresc pentru a se relaxa în natură.
 12. Mini centru educational – deși titlul oficial este „Hockerton Sustainable Resource Center”, în traducere directă „Centru de resurse sustenabile Hockerton”, rolul acestei clădiri este unul educational.  Aici, turiștii au la dispoziție o sala de curs unde pot învăța mai multe despre energia regenerabilă. Clădirea este practic o „mini-scoală” care isi generează propria energie electrică, apă potabilă și căldură.
 13. Turbina eoliana de 6 KW – energia generată de această turbină este distribuită strict către cele 5 case.
 14. Turbina eoliana de 6 KW – energia generată de această turbină merge către restul sistemelor esențiale.
 15. Mic lac natural – spre deosebire de alte lacuri naturale, acesta este fără pește, ceea ce face ca anumite plante acvatice să crească mai mult. Scopul acestui lac este de a oferi nevertebratelor un loc de dezvoltare asemănător cu cel din sălbăticie.
 16. Pod sculptat – acest pod este de fapt o sculptură din lemn ce a fost realizată chiar de către unul dintre locuitorii Hockerton, in 2003.
 17. Lacul mare (artificial) – aici se organizează periodic evenimente de pescuit și are scop recreațional. Te poti plimba chiar si cu barca.
 18. Sistem natural de tratare și dezinfectare a lacului – bazat pe trestie și vegetație acvatică, acesta asigură o curățare naturală a apei. Apa este verificată periodic pentru a nu risca îmbolnăvirea oamenilor ce se scaldă aici vara.
 19. Zona destinată descompunerii resturilor menajere – aici sunt depozitate resturile menajere și materialele eliminate din fosă și canalizare, urmând ca în următorul an sa fie utilizate pe post de fertilizator natural pentru grădini și zona agricolă.
 20. Pomi fructiferi și stupi de albine – locuitorii acestui loc își produc propriile fructe cât și miere.

Trebuie menționat faptul că de la înființare și până în prezent, toate casele au fost întreținute și recondiționate cu materiale de construcții ce au o amprentă cât mai puțin nocivă asupra mediului înconjurător.

Sursa:  hockertonhousingproject.org.uk