Cu toții ne-am definit deja ce este designul și care sunt implicările acestuia atât în artă și fashion, cât și în arhitectura modernă și contemporană. Mai rămâne să ne educam în privința unui termen mai putin cunoscut, mai exact, trebuie să învățăm, măcar cațe puțin, despre noțiunea de urbanism.

Ce este urbanismul?

Credit foto: XANDER.Pictures

Ce este urbanismul? Ce definiții ar putea avea și la ce ne folosește?

Urbanismul nu reprezintă altceva decât un studiu aprofundat al locului pe care vrei sa îl dezvolți. Fie ca este vorba de un oraș, un sat sau doar o stradă, trebuiesc luate în considerare elemente importante, cum ar fi mediul geografic, situația economică, politică, socială, culturală și mai ales impactul acestor elemente în raport cu planul de dezvoltare. În felul astă a luat practic naștere meseria de urbanist, care se referă implicit la organizarea pe termen scurt, mediu și lung a vieții urbane.

Practic, toată această activitate are ca scop îmbunatățirea și dezvoltarea vieții oamenilor. Acest lucru se poate face doar prin realizarea unor strategii de dezvoltare bune, stabilite in raport direct cu planul urmărit și potențialul locației respective.

Un specialist în urbanism are pe lista următoarele obiective generale:

  • studierea structurilor funcționale ale zonelor de dezvoltat (localități, orașe, străzi, cartiere, etc)
  • planificarea meticuloasă a terenurilor necesare în funcție de activitățile specifice
  • asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru absolut toate necesitățile generale ale oamenilor, ale copiilor, vârstnicilor cât și persoanelor cu diferite nevoi speciale
  • asigurarea unui cadru natural și estetic, construit în general împotriva poluării și riscurilor tehnologice previzibile
  • protejarea, conservarea și punerea în valoare a patrimoniului, atât natural cât și a monumentelor istorice

În trecut, urbanismul a fost definit în foarte multe feluri. Atât de multe încât nu ar avea rost o enumerare a acestora. Pentru mai multe informații puteți căuta pe internet. Cert este ca există o diferență majoră în ceea ce privește urbanismul actual față de pre-urbanism. Deși este urmaș direct al pre-urbanismului, acesta nu se ocupă de crearea unui oraș utopic, un oraș al viitorului, ci mai degrabă aplicarea actuala a urbanismului de către arhitecți și oameni specializați se face individual, în funcție de prezent și de particularitățile necesare.

Bucuresti in perioada 1847 - 1854

Bucuresti in perioada 1847 – 1854