Deși pentru mulți dintre noi videochatul este ceva normal, fiind o activitate universal acceptată și înțeleasă, există persoane, și nu sunt puține, care au o mulțime de preconcepții privind acest subiect. Pentru că „știu ei mai bine” și nu are rost să le explice nimeni că se înșeală.

La începutul anului am scris pe alt site despre faptul că Romania și-a consolidat poziția de lider în această industrie, ceea ce înseamnă că există extrem de multe persoane, atât femei cât și bărbați, ce au ales să facă videochat. Pe de o parte sunt modele independente, care lucrează de acasă așa cum consideră, pe de altă parte zeci de studio-uri din toată țara, ce număra mii de modele, unde se lucrează în condiții profesionale, în deplină siguranță, legalitate și confidențialitate.

Indiferent de preconcepțiile pe care le avem și de aspectele morale la care dorim să ne raportăm, un lucru rămâne bătut în cuie: videochatul aduce beneficii economice extrem de mari, atât prin contribuțiile sociale plătite de către angajați cât și prin impozitele pe profit, dividente, investiții, salarii, tva și așa mai departe. Absolut toți banii ăștia, ajung, direct sau indirect, în bugetul țării, contribuind în mod automat la tot: pensii, sănătate, infrastructură, șomaj, ajutoare sociale etc.

Dacă din întâmplare ești una dintre persoanele alea care consideră că „știe mai bine”, deși n-ai avut niciodată tangente cu acest domeniu, îți sugerez să te lovești cu ipocrizia peste obraz și să te gândești mai bine la implicările pe care videochatul, că orice altă activitate, le are. Totuși, în articolul ăsta vreau să vorbesc nu despre aspectele economice, ci despre activitate în sine, despre interacțiune, confidențialitate și legalitate.

Mai toată lumea, chiar dacă acceptă existența videochatului, stigmatizează persoanele care fac treaba asta și le etichetează fără să înțeleagă ce se ascunde, să zicem, în spatele cortinei. Dacă ești tip și citești acest material, este foarte posibil ca una dintre tipele pe care tu le plăci, să facă videochat. Poate chiar îți plătește berea din când în când,  atunci când ieșiți în oraș, cu bani proveniți dintr-o activitate pe care tu o cataloghezi drept imorală, iar pe ea, ca fiind curvă. Însă tu nu știi treaba asta, așa că rămâi cu ipocrizia și preconcepțiile tale după prima discuție cu ea despre videochat.

Și uite așa ajungem la primul subiect pe care vreau să îl dezbat în articol: interacțiunea.

Videochatul nu este altceva decât o formă de comunicare, ce poate să fie plătită sau nu, între două sau între mai multe persoane. Această formă de interacțiune are loc, de regulă, într-un cadru privat, unde modelul și clientul pot discută liberi. În general subiectele sunt de natură erotică și desigur, pot avea loc scene ce conțin nuditate. Mai exact, modelul poate realiză un mic show erotic, în față webcam-ului, întotdeauna pe bază de consimțământ.

Totuși, spre uimirea multora, în cea mai mare parte modelele fac bani din scene cu conținut non-adult, din simple conversații cu clienții acestora. Temele pot varia extrem de mult, unele au caracter erotic, altele sunt despre diferite hobby-uri, muzică, filme, cărți și cam orice discutați cu un prieten obișnuit. Pentru că videochatul se bazează de fapt pe conexiuni și interacțiuni umane, nu doar pe erotic.

În viața de zi cu zi interacționăm cu persoane pe care le cunoaștem, în care avem încredere, iar pe măsură ce trece timpul cercul nostru de prieteni crește. Atunci când interacționăm cu alte persoane necunoscute, nu știm ce istoric au, cine sunt sau cu ce se ocupă, însă putem verifica toate lucrurile astea. În videochat este mai dificil pentru ca nu putem verifica. Tocmai de aceea, în momentul în care intrăm în contact cu o persoană nouă, este bine să fim precauți.

Cu alte cuvinte, trebuie să avem grijă la confidențialitate.

Ca model, independent sau nu, trebuie să ai foarte mare grijă în privința confidențialității. Adică trebuie să ai grijă ce informații le oferi userilor cu care vorbești dar și informațiile pe care le publici pe site-urile unde lucrezi. De regulă modele care lucrează într-un studio sunt mai mult protejate, deoarece studiourile serioase au o armată de administratori, însărcinați cu astfel de task-uri. Treaba lor este să îți ofere tot suportul tehnic necesar, cât și să te ghideze în a lucra cât mai corect și mai eficient.

Ba chiar mai mult, studiourile cu adevarat serioase, precum NightProwl Videochat Galati  (este primul la care m-am gândit în momentul ăsta, dar mai sunt zeci), au traineri speciali angajați care te ajută fix cu treaba asta. Trainerii sunt de regulă modele care au deja pregătirea și experiența necesară pentru a-ți explică detaliat cum este bine să vorbești cu userii, ce informații să le oferi, ce să nu le oferi, cum să ai o activitate cât mai productivă și așa mai departe.

Toate lucrurile astea, deși multe par mărunte și neimportante, nu trebuiesc ignorate. Orice lucru te poate afecta într-un mod negativ. O simplă informație spusă liber, pe care nu trebuia să lăsăm să curgă, poate pune la pământ confidențialitatea. Este important ca userii să nu dețină informații personale despre tine, despre prietenii tai, despre familia ta și nici măcar despre locul pe care îl numește acasă. Astfel de informații pot genera complicații nedorite și pot afecta persoanele apropiate, părinții sau diverși prieteni și amici.

Iar la final discutam despre legalitate.

Este legal sau nu să faci videochat? Absolut! Nimeni nu îți poate interzice să vorbești cu o altă persoană, indiferent dacă discuția este de natură erotică sau nu. Videochatul adult nu are legătură cu prostituția și nici nu presupune să interpretezi activități ilegale.

Există totuși un mit cum că videochatul este ilegal și că modelele sunt minore sau că se practică prostituție. Nimic mai fals. Pentru înregistrarea unui cont de model, cât și pentru realizarea unui contract de muncă, sunt necesare acte de identitate care dovedesc cât se poate de clar că persoană respectivă are vârstă legală. Colaborarea cu orice studio se realizează în termeni legali, impuși de legislația actuală a României și nu este posibilă niciun fel de abatere de la lege. Ba chiar mai mult, nu se riscă nimeni să piardă zeci sau chiar sute de mii de dolari și chiar să ajungă la închisoare pentru a angaja un minor.

Surse imagini: intel si fb.com/nightprowl