Printre tehnologiile de ultimă generație care au crescut în popularitate se numără și realitatea virtuală (virtual reality, prescurtat VR), care, subânțeles din nume, permite utilizatorilor să exploreze și experimenteze o realitate virtuală, creată digital de un calculator.

Conceptul, deși pare de ordinul sci-fi, a fost menționat și prezentat într-o mulțime de serii literare sau filme (Matrix, Tron, Jocul lui Ender etc), iar în prezent, datorită progresului fulgerător al sistemelor de calcul, este la îndemâna oricui, cu prețuri din ce în ce mai accesibile.

realitate virtuala

Sursă imagine: Freepik

Cum funcționează realitatea virtuală?

Acum că am aflat ce este VR, haideți să explorăm și cum funcționează. VR-ul necesita câteva dispozitive, precum piesa de rezistentă, casca, dar și un calculator/telefon sau orice alt instrument capabil să creeze o lume nouă, imaginară, prin intermediul unui cablu HDMI, direct către ochii noștri.

Ca aceasta să fie cât mai credibilă, trebuie luate în calcul și alte elemente, cum ar fi FPS-ul (sau cadrele pe secunde), de minim 60, pentru a păstra senzația cât mai apropiată de viața reală; și nu în ultimul rând, mișcările corpului, capului și ale ochilor să fie urmărite cu precizie, înlăturând cât mai mult senzația iluzorie a noii lumi, precum și orice modificări de balans care ar putea provoca stări de amețeală.

Ce cumpărăm?

Înainte de a face alegerea, trebuie să ne întrebam ce aplicații în viata cotidiana ne interesează și am vrea să explorăm, fie că este vorba de educație, design sau divertisment.

Cel mai cunoscut este cu siguranță Oculus Rift. Ușor de instalat, acesta vă va impresiona cu rezoluția impecabilă a display-ului. Din nefericire, acesta nu permite deplasarea în spațiu, și vă limitează la statul în picioare sau pe scaun, controlând mișcările cu ajutorul unui gamepad.

Casca cu Ochelari VR Oculus Rift HD pentru PC

Casca cu Ochelari VR Oculus Rift HD pentru PC2699 lei la eMAG

Samsung vin și ei cu GearVR, opțiunea mai simplă și ieftină, transformând ecranul telefonului într-o nouă experiență pentru utilizatorii smartphonurilor Android. Folosind tehnologia Oculus, aceasta prezintă aceleași limitări ca și Riftul, nefiind posibilă deplasarea.

Ochelari Samsung GearVR

Ochelari Samsung GearVR479 lei la eMAG

Vive, competitorul direct în lupta greilor VR creat de HTC, devenit faimos ca fiind prima alegere pentru divertismentul de toate vârstele, folosit activ pe platforma de jocuri online Steam. Comparat cu Oculus Rift, Vive iți permite sa te miști (fizic) prin universul fictiv, ceea ce face noua experienta sa fie mult mai impresionantă.

Ochelari HTC Vive

Ochelari HTC Vive – 5199 lei la eMAG

Cum îl folosim?

1. Jocurile video
Bineînțeles, forța majora în continuă creștere de pe piața software, care prezintă un mod de a destinde după o zi lungă. Pentru cei care considerau monitorul o limită, imaginați-vă cum ar fi să echipați ochelarii sau casca VR, și să deveniți parte din spațiul virtual 3D într-un simulator auto sau militar.

Oriunde te-ai uita, stânga, dreapta, sau orice alte acțiuni efectuate în viata reala, toate vor fi reproduse în interiorul jocului.

2. Socializare
Jocurile de gen Second Life au inflorit și mai mult cu apariția VR, permițând utilizatorului să își creeze o viață alternativă, unde poate călători în locații reale de pe glob, care poate altfel nu ar fi fost pe bugetul (sau capacitățile fizice) oricui în mod normal.

Second Life Oculus Rift

Second Life Oculus Rift

Sau de ce nu, să invitați alți prieteni într-o camera virtuala și să vedeți un film împreuna, sau doar să stați de vorba. Anonimitatea este posibila, prin creerea unui avatar personalizat, iar pentru cei mai pasionați (și pasionali), opțiunea de a întâlni alte persoane și a socializa cu ele într-un mediu 18+ există. VR Sex Chat-ul pare să fie foarte popular printre împătimiții de VR.

3. Educație
Învățatul devine mult mai ușor și distractiv când este prezentat într-o maniera interactiva. În loc să citești informația într-o carte sau pe un ecran, vei putea examina și experimenta informațiile „la fața locului”. Fie că vrei să practici șofatul, să pilotezi un avion sau să practici operații chirurgicale, realitatea virtuală înlesnește procesul de memorizare.

Ochelari de VR utilizați in sistemul educational

Ochelari de VR utilizați in sistemul educational

Concluzie

Realitatea virtuala este fără îndoială tehnologia viitorului, care va fi folosit din ce în ce mai mult, la o scară largă, avantajele find evidente. Trebuie totuși să nu uităm că, într-un final, aceasta este doar o lume virtuală, iar cea reală ne așteaptă când înlăturam casca VR.