1 decembrie este prima zi de iarnă calendaristică, însă pentru Romania este o zi mult mai importantă decât atât. Este ziua în care cele 3 mari provincii s-au unit în ceea ce avea să devină România de azi.

Încă de la primele triburi dacice oamenii de pe teritoriul românesc au trăit în armonie și pace ca niște vecini care se aseamănă și se înțeleg. Cum un proverb românesc spune că oamenii care se aseamănă se adună, cu fiecare decadă dacii deveneau mai apropiați și se uneau trib cu trib. Astfel s-au format mici voievodate care se vor uni și ele devenind 3 țărișoare amenințate din toate părțile.

Succesorii dacilor erau oameni harnici, inteligenți, buni și curajoși. Vânători și agricultori iscusiți, ei nu au fost nevoiți să fure și să părăduiască pentru a supraviețui, cum făceau alții. Ce aveau nevoie, își produceau singuri. Geloși pe modul lor de viață liniștit și pe bogățiile pe care un pământ darnic le avea de oferit, vecinii unguri, ruși, turci, austriaci, germani au încercat pe rând să ne cucerească și să ne transforme în vasalii lor.

Sursa imagine: ENDA

Am avut noroc cu conducătorii noștri viteji și patrioți. Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Alexandru Ioan Cuza sunt cele mai renumite nume de voievozi care au luptat până la ultima suflare pentru a ne menține statutul și integritatea. Noi nu am furat de la alții, doar am luptat să nu ne fure alții identitatea. Nu am vrut să devenim sclavi. Capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu vede. Așa ziceau bătrânii noștri.

Sursa imagine: Wikipedia

Știam de acum câteva secole că oamenii cu limbaj aproape identic, cu aceleași obiceiuri și cu o istorie comună trebuie să formeze o țară. Era normal să fim uniți, să fim întregi. Eram frați deși bariere ne despărțeau. Vecinii noștri încercau din răsputeri să împiedice unirea celor 3 țărișoare pentru a ne menține slabi. 3 țări mici unite făceau o țară puternică, capabilă să facă față oricărui atac, oricărei amenințări.

Sursa imagine – Wikimedia

In urma votului de la Alba Iulia, Transilvania se va uni cu Regatul României format din Muntenia și Moldova. Era un prilej de mare bucurie pentru românii din toată țara: reușiseră după atât de mult timp, după atâtea vărsări de sânge, să se unească într-o singură tărișoară.

Preluat de pe Ziua Veche

Poate toate aceste lucruri nu par atât de importante acum, doar stăm pe Facebook toată ziua și ne prefacem că suntem patrioți, dar atunci…Atunci era altă poveste. Oamenii aceia nu înțelegeau altă realitate, nu voiau să mai audă să fie separați. Voiau să fie frați fără bariere și au făcut tot ce trebuia pentru a-și atinge scopul.

Ce am fi fost noi fără unire?

Am fi trecut în Transilvania doar cu pașaport. Toate locațiile noastre favorite pentru Crăciun și Revelion ar fi fost accesibile unui procent și mai mic de oameni decât este acum. Ar fi fost o extravaganță să faci sărbătorile în altă țară. Nu am mai fi avut niciun contact cu acei oameni buni din Maramu’. Brașovul nu ar mai fost atât de ușor de vizitat. Fiind o țară mai mică, trenurile care acum duc la Brașov ar fi avut altă destinație. Poate am fi avut și mai puține trenuri sau autostrăzi decât acum. Contactul cu toate firmele mai sus de Brașov ar fi fost mult mai greu accesibil. Economia ar fi avut de suferit. Turismul la fel. Mulți absolvenți de liceu nu ar mai fi putut să ajungă la universitate în București. Pur și simplu nu am fi fost întregi.

Patriotismul celor din 1918 nu mai există. Suntem superficiali în multe privințe. Nu ne luptăm pentru ceea ce credem. Am uitat că vrem să fim împreună, facem glume despre anumite regiuni. Totuși, nu ne place să fim numiți țigani, proști, leneși, hoți, etc.

Sursa imagine: Muzeul Satului

ROMÂN înseamnă omul care râde de propriul necaz, care inventează lucruri funcționale din cele mai rudimentare elemente, omul care merge până în pânzele albe atunci când crede în ceva, omul care are speranță, omul care uimește atunci când nu mai există speranță. Român înseamnă artiști de mare valoare, filme bune, obiceiuri fascinante, înseamnă deschidere și omenie către turiștii străini interesați de cultura noastră. Român înseamnă Eminescu, Caragiale, Creangă, Slavici, Preda, Odobescu, Macedonski, Rebreanu, Goga,Herta Muller – literatură de calitate. Român înseamnă Grigorescu, Tonitza, Luchian, Ressu, Pallady – picturi apreciate de străini. Român înseamnă George Enescu, Brâncuși, Hagi, Nadia, Duckadam, mai nou Halep. Român înseamnă nunți de poveste, muzică bună, distracție, mâncare bună, vin bun, studenți eminenți, femei frumoase, ospitalitate și bunătate.

1 decembrie este prilejul nostru de a ne aminti de ce suntem mândri să fim români. De ce ne diferențiem de alții și de ce ne plac englezii, elvețienii, austriecii și germanii? Pentru că avem propriul nostru mod de gândire și de a ne trăi viața. Suntem unici și ar trebui să ne amintim cui datorăm această libertate și acest drept. Dreptul de a fi originali, de a perpetua o tradiție. Moștenirea noastră culturală este tot ce ne-a rămas!

La mulți ani, Românie și români!